Hvorfor Sadeltjek?

Arbejde på ny sadelJeg anbefaler at man ca. hvert halve år får kontrolleret sin sadel. Grunden til dette er at uldet hele tiden arbejder. Samtidig kan hesten ændre sig i form pga. foder, flytning, skade, anden rytter mm. Ca. en gang hver andet år anbefaler jeg så, afhængig af hvor meget man rider i sadlen, at uldet bliver skiftet helt ud. Altså en helt ny omstopning. Grunden til dette er at uldet bliver fladt, mister facon og til tider begynder at klumpe. Dette kan frembringe komplikationer for både hest og rytter. Mange tager desværre først initiativ, eller har fået henvisning til en sadelmager når problemerne er opstået. Dette gør vores arbejde endnu mere svært, så ved at tage tingene i opløbet, kan man undgå længere skades pause for hesten. Har hesten først fået rygproblemer kan man risikere at jeg anbefaler ren longering uden ridning et stykke tid.

Nedenfor er beskrevet nogle tegn på hvordan din hest muligvis reagere hvis den ikke bryder sig om at få sadlen på.

  • Ømhed i ryggen
  • Utaktede
  • Lægger ører når man spænder gjord
  • Urolig ved pålægning af sadel
  • Skåleform i ryg
  • Arbejder ikke ærligt under rytter

1Det er vigtigt at sadlen ligger i balance, selvom det ser fint ud på staldgangen er det ikke sikkert at det ligger korrekt når rytteren kommer på. Derfor lægger jeg vægt på at se hesten både på stald, men også under rytter og i bevægelse.(skridt/trav/galop) Det kan sagtens skyldes rytterens indvirkning på sadlen, at den ikke ligger korrekt, eller eventuel skævhed hos rytter/hest som gør at sadlen falder til den ene side. Andre gange kan det være hesten der er for rund pga. overvægt, eller ikke bruger sig ordentlig pga. skade. Dette er vigtige faktorer som spiller ind når sadlen skal tilpasses.

Vi har en standart indenfor sadler som gerne skal overholdes, med hensyn til mål og bredde. Mange af de ældre sadler er desværre ikke fulgt med tiden og kan til tider give hestene ryg problemer, da de ikke giver den plads og der ønskes. Jeg vil ved alle besøg tage mål af hesten, så vi løbende kan holde øje med om den ændre sig i vægt eller muskelmasse.

Alt efter hvad vi aftaler skal hesten ved et sadeltjek være striglet og klar på staldgangen eller varmet op, så man er klar til at fremvise alle gangarter, til den aftalte tid.